top of page

KODĖL AŠ NEPERKU SULTINIO PARDUOTUVĖJE?

Šaltasis periodas - sriubų periodas. 

 

Aš, kaip ir daugelis kitų šeimininkių sriubos neįsivaizduoju be sultinio. 

 

Kyla dilema kokį sultinį naudoti?

 

Aš iki tol, kol pradėjau domėtis kokybiška sveika mityba ir gebėti skaityti etiketes - pirkau sultinį parduotuvėse ir nesukau sau galvos, juk “visi perka” arba “jei parduoda, reiškia nenuodinga”. Tačiau kaip dabartinė mano patirtis ir žinios rodo, ne viskas, kas parduodama parduotuvėje - yra tinkama mūsų kūnui. 

Mitai apie augaline mityba.jpg

Parduotuvėse parduodamų koncentruotų sultinių bent 50 proc. sudėties sudaro: 

 

  • druska, 

  • maisto priedas natrio gliutamatas (E621),

  • krakmolas,

  • riebalai - dažniausiai žemiausios kokybės - palmių, rapsų ir t.t.

Ir tik po to “dėl kvapo” įdedama daržovių, mėsos ar kt. džiovintų produktų. Skonis bet kokiu atveju yra geras, nes gausu druskos ir E621, bet ar tikrai sąmoningai rinktumėmes gaminti sriubą iš tokio sąrašo ir tiekti tai savo mylimiems žmonėms? 

 

Nuo tada, kai pradėjau skaityti etiketes ir suprasti kaip kiekvienas priedas veikia mūsų kūną - verdu sultinį pati. 

 

Sultinio gamybai naudoju daržoves ir prieskoninius augalus - moliūgą, morkas, česnaką, svogūną, imbierą, ciberžolę.

 

Jie ne tik suteikia skonį, nekenkia žmogaus kūnui, bet turi ir gydomųjų savybių bei veikia antiuždegimiškai, valo patogenus ir stiprina imuninę sistemą. Win win :) 

 

Sultinį verdu jau greitpuodyje Instant pot’e, su juo išverdu sultinį vos per 1 val. Sumetu daržoves ir prieskonius į puodą, užpilu vandeniu įjungiu ir vuolia. Puodas išverda ir pats išsijungia, kai jam reikia. O aš neturiu stovėti šalia ir tikrinti ar niekas nebėga per kraštus!

Maistas gali daugiau nei tu manei iki šiol!

V.

bottom of page